Grafsteen opa & oma

Bij toeval kwam ik (Betty) de grafsteen tegen op de site van www.online-begraafplaatsen.nl, de steen staat tegen de muur evenwijdig aan het spoor. Ik vond dat zo bijzonder, ik had altijd begrepen dat het graf niet meer bestond en dat de steen was verwijderd/vernietigd. Ik ben toen meteen op onderzoek uitgegaan en daaruit kwam naar voren:

1 Dat de steen bewaard is gebleven berust op toeval maar met een begin-reden destijds, om oude Soester namen even te bewaren.

2 Dat onze familie niet meer voor het graf betaalt maar dat het nog wel bestaat omdat er nog steeds een familie is die wel voor het graf betaalt. Het is een verzamelgraf (grafnr. 405) en er liggen 4 personen waaronder onze opa en oma.

Uit piëteit voor de betalende familie heb ik afgesproken dat ik op de hoogte wordt gesteld als die familie niet meer voor het graf wenst te betalen. Daarvan is een aantekening gemaakt en deze is opgenomen in de computer van de administratie van de begraafplaats. Ik wil niet dat het graf ineens verdwenen is.

Ik heb ook afgesproken dat ik regelmatig een klein bloemstukje/plantje op de steen van opa en oma zet om zo extra aan te geven dat de steen niet verwijderd mag worden.

Al met al heel uitzonderlijk dat het graf en de steen bewaard zijn gebleven en dat dankzij de moderne digitale wereld en een beetje onderzoek, het verborgen verleden van het graf van onze opa en oma weer zichtbaar is.